Interviews met BN'ers

14

JUNI

Johan Cruijff: 'De Wedstrijd Tegen De Denen Is Cruciaal'

Gisteravond had ik afgesproken met vrienden om Duitsland -Australie in een restaurant bij Mandela square, het uitgaansgebied van de wijk Sandton, te bekijken. Tot mijn vreugde zat Johan Cruijff er ook. Johan leek niet heel geïnteresseerd in de wedstrijd. Naar later bleek was hij met de directe assistent van Blatter en een paar andere hoge piefen aan het dineren. Johan was dus flink aan het lobbyen voor het WK van 2018.

Na het eten kwam hij even bij ons aan tafel staan. En dat was natuurlijk een feest. Trots vertelde hij over zijn lobby actie. ‘Ja, dichter bij het vuur kun je niet komen, toch? Alles gaat nu rechtstreeks naar de baas en dat lijkt me wel handig.’ Dan over voetbal. ‘Ik was niet echt onder de indruk van de Duitsers. Australië was vooral zwak en had in de eerste minuut moeten scoren. Toen dat niet gebeurde was het logisch dat de Duitsers wel scoorden. Ik ben maar lekker gaan eten, want het was voorspelbaar dat ze gingen winnen.’ Cruijff haalde zijn schouders op, de handjes in de zakken.

Verder was Cruijff nog niet te spreken over de wedstrijden tot nu toe. Alleen Zuid-Afrika-Mexico kon hem bekoren. Hij vond het vooral mooi om te zien hoe beide ploegen tot de laatste minuut probeerden een goal te maken. Veel anderen landen zakken volgens Cruijff zo terug in de tweede helft. Toen ik over Argentinië begon, haalde hij zijn schouders op en begon te lachen. Hij schudde zijn hoofd. Dat lijkt me duidelijk.

En dan oranje. Ik geloof inmiddels heilig in onze kansen. Cruijff was wat gematigder. ‘Als we in de problemen komen, hebben we achterin weinig kwaliteit om op terug te vallen. Dat hoeft niet erg te zijn als je vooruit voetbalt en vooruit verdedigt. Ik zei zelf altijd dat het prima is als je er maar eentje meer maakt dan de tegenstander. Maar dan moet je je speelwijze daarop aanpassen.’ Het is grappig dat Edgar Davids precies hetzelfde zegt. Ik was afgelopen maand met Edgar op reis om een documentaire te maken over zijn straatvoetbal team the streetlegends en toen hebben we het vaak genoeg over oranje gehad. Ook hij stelt dat het essentieel is dat we vooruit verdedigen. Ons strijdplan moet dus luiden: vanaf minuut 1 vooruit voetballen.

‘En’ vervolgde Cruijff, ‘als je twee centrale verdedigers hebt, die niet geweldig kunnen voetballen, dan moet je daar niet recht voor twee defensieve middenvelders (De Jong en van Bommel) zetten, dan loop je namelijk de bal heen en weer te kaatsen tussen die pionnen en creëer je geen ruimte voor een opening. En nog belangrijker, als de twee middenvelders gepasseerd zijn, sta je achterin een op een. Dus zeg ik altijd, drie middenvelders met puntje naar achteren. Dat is het beste systeem. Als er dan een spits doorkomt, staan er drie man, namelijk de twee verdedigers en de verdedigende middenvelder en dus kom je nooit met je zwakste mensen een op een te staan. Maar goed vervolgde Cruijff, van die Denen moeten we in principe gewoon winnen. Dat mag geen probleem zijn.’ Mijn vrienden en ik knikten begripvol naar elkaar en naar Johan. ‘Het duel met de Denen is wel cruciaal,’ vervolgde Cruijff. ‘Als we die makkelijk winnen, zijn we er doorheen, dan gaat de rest van de poule ook goed komen. Echt deze wedstrijd is de belangrijkste van de poule en misschien wel van dit kampioenschap,’ zo sprak Cruijff zondagavond om 23.00 uur. ‘Nou mensen, neem nog een toetjes, want die zijn erg lekker hier. Ik ga naar mijn mandje en die mensen van Blatter wachten nog op me.’ Cruijff gaf mijn vrienden een hand, en mompelde zelfs nog keurig zijn naam. En zo verdween hij de nacht in, lopend naar zijn hotel.   

Barbara BarendBarbara Barend
Volg Barbara op Twitter

Bookmark and Share

Frits
zaterdag 19 juni

Visie Cruijff

Hyves Facebook Twitter Rss Youtube

Frits & Barbara beantwoorden jullie vragen

http://www.youtube.com/v/tha4x76XhRI&hl=nl_NL&fs=1&
Stel hier je vraag Of een video vraag stellen via Youtube

Home Interviews met BN-ers

Johan Cruijff: 'De wedstrijd tegen de Denen is cruciaal'

Created by Lionhead

WKZomerHelden.nl is mede mogelijk gemaakt door: Unive

Sluit popup
Win WK prijzen