In het Buitenland

12

JUNI

De Aftrap

De kranten in Zuid Afrika berichten vooral heel positief over het WK. In heel het land is het feest, op het strand van Durban stonden bij de openingswedstrijd 50.000 mensen, op pleinen in Johannesburg wel 300.000, zelfs in het slaapstadje Nongoma, de woonplaats van Zulu koning Goodwill Zwelithini stond iedereen op straat in het groen geen te dansen.  Overal in het land natuurlijk vergezeld door die Vuvuzelas. ‘De hele wereld stond sceptisch tegenover ons en het organiseren van het toernooi. Maar nu ziet men dat het nergens voor nodig is,’ aldus de commentaren.

In de stadions is het feest al even groot, fans zitten er dwars door elkaar heen. Niets georganiseerde uit en thuisvakken zoals in Europa. Groen naast blauw wit en geel naast groen rood, iedereen viert met elkaar. Al heb ik zelf het idee dat er weinig fans uit de diverse landen zijn meegereisd. Volgens mij worden de stadions vooral bevolkt door Zuid-Afrikanen die iets met het land hebben. En verder uiteraard een aantal welgestelde fans die wel de reis hebben aangedurfd. Over Bafana Bafana is men gematigd positief. Het elftal moet volgens de commentaren nog veel leren. Maar de druk op bondscoach Pareirra wordt er niet minder om. Aangezien hij al vier keer eerder een land naar de finale van een WK heeft geloodst, wordt dat ook dit keer van hem verwacht. ‘Pressure is the name of Parreira’s game.’  Het zal lastig worden, want behalve Steven Pienaar kent Zuid Afrika geen echte grote sterren of het moet van lokale Orlando Pirates held Teko Modise komen.  Overigens kan Modise bij mij niet meer stuk, want de jonge sterspeler is een voorbeeld in de strijd tegen HIV. Toen hij erachter kwam dat ook zijn moeder HIV besmet was, schaamde hij zich daar niet voor en stopte hij dat gegeven niet zoals zoveel Zuid-Afrikanen in de doofpot. Nee, hij maakte openbaar dat zijn moeder HIV besmet was en drong erop aan bij zijn moeder dat ze onder behandeling ging. Nu leeft moeder Modise weer net zoals u en ik en is haar levensverwachting ook even lang. In een land waar 50 procent van de bevolking in de townships met HIV besmet is en niet een gebrek aan medicatie, maar schaamte de grootste makke is, is Modise daarom een held.

Nog even over een andere held, Benni, die of vanwege zijn gewicht of vanwege een sex schandaal niet geselecteerd is. De ware reden is niet duidelijk. Benni heeft zich de afgelopen dagen, zo staat in de kranten, goed in het Kaapse nachtleven vermaakt en was overdag te vinden in de grote Kaapse tonwship Khayelitsha bij drie weeshuizen en verscheen onaangekondigd bij een jongerencentrum waar geprobeerd wordt om jonge gangleden en drugsverslaafden te laten afkicken en een normaal leven te laten leiden. Wordt er dan niet over Nederland geschreven? Jawel, zelfs in Zuid-Afrika is Dick van Toorn een beroemheid. ‘Dick van Toorn, 77, may have planted the seed of a Dutch World Cup triumph.’ Dick heeft dus misschien het zaadje geplant voor onze WK triomph. We worden gezien als geloofwaardige outsiders met een fitte Robben, een briljante Sneijder en Van Persie in vorm.

Als laatste wil ik u nog meegeven dat het verder zo ontzettend leuk is dat de Zuid-Afrikaanse kranten is dat deze bol staan van de foto’s en foto’s geven misschien nog wel het beste dit WK weer.

Barbara BarendBarbara Barend
Volg Barbara op Twitter

Bookmark and Share

Frits
maandag 12 juli

Vanavond Madrid

Frits
zaterdag 10 juli

BALÓN ROSA

Frits
donderdag 8 juli

Ook Israel Kleurt Oranje

Frits
donderdag 1 juli

Van Messi Tot Honda

Frits
dinsdag 29 juni

Robben Is Garrincha

Frits
maandag 28 juni

England Weggemullert

Frits
zondag 27 juni

Bert Van Warwijk

Frits
donderdag 24 juni

Cadeau Messi

Frits
donderdag 24 juni

'Achtung! Surrender'

Frits
woensdag 23 juni

Capello In Nood

Frits
dinsdag 22 juni

Spanje Eruit

Frits
maandag 21 juni

Torres Terug

Frits
maandag 21 juni

Fifa Rules Bavaria

Frits
maandag 21 juni

Fifa Rules Bavaria

Frits
zaterdag 19 juni

Beckham Aangevallen

Frits
vrijdag 18 juni

Goalie's Girlfriend

Frits
donderdag 17 juni

Treurmis En Treurnis

Frits
dinsdag 15 juni

Mannschaft

Frits
dinsdag 15 juni

De Spaanse Krant

Hyves Facebook Twitter Rss Youtube

Frits & Barbara beantwoorden jullie vragen

http://www.youtube.com/v/tha4x76XhRI&hl=nl_NL&fs=1&
Stel hier je vraag Of een video vraag stellen via Youtube

Created by Lionhead

WKZomerHelden.nl is mede mogelijk gemaakt door: Unive

Sluit popup
Win WK prijzen