Dagafsluiter

2

JULI

Kill The Referee: Een Must

door Humberto Tan

Een tierende Leo Beenhakker, biddende, vloekende en ijdele scheidsrechters. Het komt allemaal voorbij in de uitmuntende, door de VPRO uitgezonden, documentaire Kill the Referee uit 2009 van Yves Hinant en Jean Libon. De makers kregen van UEFA-voorzitter Michel Platini ongelimiteerde toegang tot Euro 2008. Van de kleedkamer tot op het grasveld volgen ze de scheidsrechters. En zelfs thuis bij de scheidsrechtersvrouwen. De passie, de emotie en de zenuwen kort voor een duel. De opluchting en de felicititaties na de wedstrijd. Alles is zichtbaar.

Edgar Davids vroeg eens aan de Italiaanse topscheidsrechter Collina: Wat is jouw uidaging op het veld? Ik wil winnen. Kampioen worden. Maar wat is jou doel?' Collina zei: 'Zo weinig mogelijk fouten maken'.
Na het zien van Kill the Referee dringen die woorden pas echt goed tot me door. Niet eerder heb ik zulke beelden gezien met een uur lang de scheidsrechter als hoofdrolspeler. Deze documentaire laat alles zien wat je als voetballiefhebber zou moeten willen zien en weten, bijvoorbeeld de impact op een scheidsrechter na een fout. Met als dieptepunt de doodsbedreigingen die Howard Webb krijgt nadat hij tijdens de wedstrijd Oostenrijk - Polen (terecht!) voor een strafschop floot in het nadeel van Polen. Zelfs de toenmalige Poolse premier Donald Tusk liet zich na het duel ontvallen 'iemand te willen vermoorden'. Webb, zelf politieman kreeg tijdens het toernooi extra politiebewaking. Poolse hooligans kwamen aan de deur bij het huis van zijn ouders in Engeland.

'Als ze daar bezig zijn, zien ze er zo anders uit', zegt de vrouw van één van de assistent scheidsrechters nadat ze haar man volledig geconcentreerd en gefocused langs de lijn had zien staan. Vanaf nu zal ook ik anders kijken naar scheidsrechters. Met meer begrip en met een grotere overtuiging dat je het een individu niet kan en mag aandoen om hem zonder hulpmiddelen het veld op te sturen. Natuurlijk maken spelers ook fouten en natuurlijk is voetbal een spel van fouten. Maar als we de techniek hebben om het aantal fouten drastisch te verminderen, is het wat mij betreft niet aanvaardbaar om een scheidsrechter te laten barsten zonder welke hulp dan ook. Kijk naar de documentaire en oordeel zelf: http://player.omroep.nl/?aflID=11119984

Humberto TanHumberto Tan

Bookmark and Share

Frits
dinsdag 22 juni

Snoop Dogg Anelka

Frits
maandag 21 juni

Geile Spitsen

Frits
zondag 20 juni

Weer Italiƫ

Frits
zaterdag 19 juni

VAN BOMMEL MVP

Frits
vrijdag 18 juni

Gast Eddy Terstal

Frits
dinsdag 15 juni

Van Cruijf Tot Kaka

Hyves Facebook Twitter Rss Youtube

Frits & Barbara beantwoorden jullie vragen

http://www.youtube.com/v/tha4x76XhRI&hl=nl_NL&fs=1&
Stel hier je vraag Of een video vraag stellen via Youtube

Home Dagafsluiter

Kill the referee: een must

Created by Lionhead

WKZomerHelden.nl is mede mogelijk gemaakt door: Unive

Sluit popup
Win WK prijzen