Columns Frits Barend

18

JUNI

De Coach (van Ghana)

Het mooie van een WK voetbal is dat je altijd wel ergens door verrast wordt. Bijvoorbeeld door een speler die opvalt waarvan je vooraf niet eens het bestaan wist. Of wist u wél dat de Zuid Afrikanen Tshabalala in de linkerzone hadden lopen en dat hij zo'n goed schot in zijn benen had?
Ook in de categorie niet verwacht, was de nederlaag van de Spanjaarden. Mijn toto voorspellingen zijn al direct waardeloos geworden want ik was overtuigd van een finaleplaats voor de ploeg van Villa, Torres, Iniesta en Xavi. Maar ik moet bekennen dat ik na de nederlaag tegen Zwitserland, met een teleurstellende Nkufo, toch ben gaan twijfelen. Mijn andere finalist? Brazilië! Ook al heel mager. De goddelijke kanaries speelden als een oude droge cracker, zonder boter of beleg.. Wat een inspiratieloze overwinning was dat tegen Noord Korea. Moet die ploeg wereldkampioen worden? Pakken zij die 6e ster? Ik heb er na de vertoning tegen de totaal onbekende Noord Koreanen een erg hard hoofd in. En zeker als Kaka kort voor de wedstrijd z'n slaappillen blijft slikken...

Wél voorspelbaar was het geklungel van Raymond Domenech. Nog vóór de eerste wedstrijd tegen Uruguay maakte hij ruzie met Malouda. Bovendien begrijpen de spelers niks van de status aparte van Gourcuff. Maar het Franse dieptepunt was wel het beeld van een ingepakte Thierry Henry op de bank tegen Mexico. Domenech besloot om de nederlaag van Les Bleus extra glans te geven door voor het oog van de wereld een wereldkampioen van 1998 op de bank te laten zitten terwijl de Haantjes doelpunten nodig hadden. Waarom neemt hij Henry dan überhaupt mee? Bij Barcelona speelt Henry de laatste maanden ook vrijwel niet. Kies dan als bondscoach voor de toekomst en laat de óude' Henry thuis en neem de jonge ambitieuze Benzema mee. Maar dat zal vast veel te simplistisch gedacht zijn.
Zidane maakte na de 0-0 tegen Uruguay zijn oude ploegmakkers al met de grond gelijk en ik vrees dat dat na de 0-2 nederlaag tegen Mexico niet anders zal zijn. Er ligt een mooie taak voor Laurent Blanc, de nieuwe bondscoach, om flink door te selecteren. Maar ik hoop dat Henry vóór die tijd al zijn eigen conclusies heeft getrokken.

Helemaal bond maakte de coach van Ghana het. De 1-0 overwinning op Servië heeft historische waarde want het is de eerste WK overwinning van een Afrikaans land op het eigen continent. Reden voor een groot feest zou je zeggen. Ook omdat de Black Stars drie punten pakten in hun eerste wedstrijd. Maar hun coach Milovan Rajovac weigerde , zichtbaar op de tv beelden, iedere felicitatie van de leden zijn eigen begeleidingsteam. Sterker nog: hij verdween zo snel als hij kon van het veld. Terwijl zijn team gewonnen had!! Later zei Rajovac in de pers: "Voor mij als trainer is dit een geweldige zege, maar ik vind het ook jammer voor het Servische team".
En de Servier vervolgde met: "Ik ken veel spelers uit dat team en ik zag hoe teleurgesteld ze waren. Maar ik moet me concentreren op mijn functie en mijn taak op een professionele manier uitvoeren. Ik hoop dat Servië in de komende twee wedstrijden zes punten pakt." Met andere woorden, we hebben met de Ghanese ploeg gewonnen, maar ik had het niet erg gevonden om van mijn oude Servische makkers te verliezen... Te idioot voor woorden en natuurlijk, maar het geeft een WK wel een beetje kleur...

Zaterdag staat Oranje weer op de mat tegen Japan. Ik hoop van harte dat de ploeg van van Marwijk ons allemaal positief verrast. Want bij een klinkende overwinning, gecombineerd met goed spel is er niemand die dan nog zeurt over de kou, de lawaai Vuvuzela's of de strakke, elastische oranje Bavariajurkjes.

Humberto Tan

Humberto TanHumberto Tan

Bookmark and Share

Frits
zondag 11 juli

Leve Sepp Blatter

Frits
zaterdag 10 juli

Zeven Van Barcelona.

Frits
zaterdag 10 juli

Marcel Van Dam

Frits
donderdag 8 juli

Droomfinale

Frits
woensdag 7 juli

Gastcolumn

Kasper van Noppen
woensdag 7 juli

De Finale Van Gio

Kasper van Noppen
dinsdag 6 juli

Rode Held

Frits
dinsdag 6 juli

Als Een Cupfinal

Frits
zondag 4 juli

Bookmakers 4 Juli

Kasper van Noppen
zaterdag 3 juli

Bye Bye Brasil

Frits
zaterdag 3 juli

Nieuwe Hand Van God

Frits
vrijdag 2 juli

Dood Of Gladiolen

Kasper van Noppen
woensdag 30 juni

De Fluim Van Ronaldo

Humberto Tan
dinsdag 29 juni

Brazllie Na Verlenging

Frits
maandag 28 juni

Vrede Met Duitsland

Humberto Tan
zondag 27 juni

Blinde Scheidsrechter

Frits
zaterdag 26 juni

Voorbij '40-45'

Frits
donderdag 24 juni

Cadeau Messi

Frits
woensdag 23 juni

Logica Maradona

Frits
maandag 21 juni

Snuffelen Aan Paars

Frits
zondag 20 juni

Fuck You Hoerenzoon

Frits
zaterdag 19 juni

Bang Japan

Frits
donderdag 17 juni

Messi-Gesink

Frits
donderdag 17 juni

Messi

Frits
donderdag 17 juni

Grieks Drama

Frits
donderdag 17 juni

Spanje - Brazilië

Frits
dinsdag 15 juni

Nederland - Denemarken

Frits
zaterdag 12 juni

Van Der Toornhoog

Frits
zondag 13 juni

Green Fingers

Frits
zondag 13 juni

De Bal (van Ajax)

Frits
zaterdag 12 juni

Kuttwitter

Frits
zondag 13 juni

Afkloppen Met Robben

Frits
zondag 13 juni

The Boss

Frits
maandag 14 juni

Speculanten

Frits
zaterdag 12 juni

Jan Wauters In De Micro

Frits
zaterdag 12 juni

Goud En Vrouwen

Frits
zaterdag 12 juni

Zwarte Panter

Hyves Facebook Twitter Rss Youtube

Frits & Barbara beantwoorden jullie vragen

http://www.youtube.com/v/tha4x76XhRI&hl=nl_NL&fs=1&
Stel hier je vraag Of een video vraag stellen via Youtube

Home Columns van Frits Barend

De Coach (van Ghana)

Created by Lionhead

WKZomerHelden.nl is mede mogelijk gemaakt door: Unive

Sluit popup
Win WK prijzen