Version:1.0 StartHTML:0000000167 EndHTML:0000003642 StartFragment:0000000457 EndFragment:0000003626 Zeven van Barcelona
Als Van der Vaart speelt en Fernando Torres op de bank begint, spelen er in de WK-finale twaalf spelers uit de Primera Division en zeven van Barcelona. En als Jorge Valdano als technisch directeur van Real Madrid niet zo stom was geweest om Sneijder en Robben in de uitverkoop te doen, hadden er in de finale veertien spelers uit de Primera Division in de finale gestaan. Als Duitsland de finale had gehaald, hadden dertien spelers uit de Bundesliga en zes van Bayern München bij de aftrap kunnen staan. Maar Duitsland verloor, zodat een herhaling van 1974, in sommige kringen revanche genoemd, ons bespaard blijft. Jammer. Tot de halve finale was Duitsland de meest indrukwekkende en makkelijkst scorende ploeg en Spanje het Nederland van de favorieten. Spanje en Nederland zouden volgens hun fans ook met mooi voetbal ver hebben kunnen komen, maar kozen voor een andere speelwijze. Waarom jammer dat we niet tegen Duitsland spelen? Omdat het Duitsland van de halve finale zwakker was dan het Spanje van de halve finale.
Vorm gevonden
Spanje vond ineens weer zijn vorm, zeg maar de Barcelona-vorm. Barcelona is hofleverancier van La Roja en dat is uniek. Spanje is altijd een mix geweest van spelers uit alle Spaanse windstreken, van San Sebastian tot Sevilla. Het Spaanse elftal is zelden gedomineerd door een van de twee grootmachten Real Madrid en Barcelona. Dat Real Madrid ook dit jaar weer bescheiden is vertegenwoordigd, ligt aan de politiek van technisch directeur Jorge Valdano. Als het maar een (buitenlandse) naam heeft, koopt hij het, ongeacht wat Real Madrid in huis heeft. Dat heet beleid in Madrid. In het verleden blonk ook Barcelona uit in het aankopen van vooral buitenlandse spelers. Zo werd Barcelona jaren gedomineerd door een Nederlands en een Braziliaanse enclave.
'Ons ben zunig'
Helaas voor Nederland is Johan Cruijff altijd iemand geweest van 'ons ben zunig'. Hij heeft bloedhekel heeft aan aankopen als je niet honderd procent zeker weet dat je beter wordt. In diverse Spaanse media worden de opleiding van Barcelona en het beleid spelers uit eigen kweek een kans te geven, zeg maar in navolging van Ajax, in direct verband gebracht met de invloed van Johan Cruijff op de vorige voorzitter Joan Laporta. En omdat Barcelona zoveel bepalende Spaanse spelers in zijn selectie heeft, kan de bondscoach kiezen uit topspelers van de toonaangevende club uit zijn land. De relatie tussen al die Spanjaarden bij Barcelona en de eerste finaleplaats in de geschiedenis van het Spaanse voetbal is dan ook geen toeval.
In Blauw
Spanje speelt uit en daarom geheel in donkerblauwe shirts. Maar, meteen als de wedstrijd is afgelopen en Spanje heeft gewonnen, gaan ze zich verkleden. Dan komen de rode shirts tevoorschijn, dan wordt de selectie alsnog La Roja. Het is aan La Naranja om La Roja te voorkomen.
Frits Barend
Volg Frits op Twitter