Droomfinale
We krijgen de gedroomde finale. Voor veel Nederlanders was Nederland vooraf een grote favoriet, voor de meeste Spanjaarden en internationale kenners was Spanje de gedroomde wereldkampioen. Beide langen hebben op weg naar de finale maar een topland ontmoet. Nederland schakelde op weg naar de finale Brazilië uit en won verder van B-landen. Maar voor Spanje geldt hetzelfde. Spanje begon ook nog met een, overigens zeer onverdiende, nederlaag tegen Zwitserland. In die wedstrijd speelde Spanje het zogenaamde tici-taci voetbal. Vertaling overbodig. Maar de nederlaag zorgde wel voor paniek, de coach paste de voorhoede aan, waarna begonnen werd aan een serie overwinningen met slecht spel. De Spaanse media waren net als de Nederlandse media euforisch over de resultaten maar zeer kritisch over het spel en verlangden naar het bekende tici-taci spel.
Duitsland: bedankt voor bewezen diensten.
Op weg naar de finale schakelde ook Spanje maar een favoriet uit, Duitsland. Duitsland heeft het zwaarste programma gehad en was daardoor voor de halve finale bij de bookmakers en internationale kenners de grootste favoriet. Duitsland nam met snel spel en mooie doelpunten Engeland en Argentinië voor zijn rekening. Het Duitsland van 2010 is het Oranje van 1974, het maakte de meeste doelpunten, gaf kleur aan het WK en zal om zijn spel nog lang worden herinnerd. Als beloning wordt Duitsland bedankt voor bewezen diensten. Dat frivole Duitsland stuitte in de halve finale op de grootste internationale favoriet, de Europese kampioen.
Europees kampioen nog nooit wereldkampioen
Het is nog nooit gebeurd dat een Europees kampioen wereldkampioen werd, wel omgekeerd. Wereldkampioen Frankrijk werd in 2000 Europees kampioen. Europees kampioen van 1988 Nederland was in 1990 de grote favoriet, we gingen eruit in de achtste finale. Spanje kan breken met die traditie. Het is ongelooflijk maar waar, maar het grote voetballand Spanje, met al zijn Europa Cup winnaars als Real Madrid en Barcelona, staat pas voor het eerst in de finale van een WK. Ze bereikten de finale na een echt goede wedstrijd, wel de belangrijkste, namelijk de halve finale. Coach Joachim Löw, de Duitse spelers, analist Günther Netzer, allen waren unaniem in hun mening dat Spanje de zeer sportieve halve finale verdiend had gewonnen.
Liever Duitsland
Vooraf hoopte ik op Spanje als tegenstander in de finale, omdat Duitsland de meeste indruk had gemaakt. Spanje was vanaf de tweede wedstrijd op zoek naar zijn vorm en maakte geen sterke indruk. Tegen dat Spanje gaf ik Nederland meer kans dan tegen de fysiek sterke en snel schakelende Duitsers. Maar het lijkt erop dat Spanje net op tijd zijn vorm heeft teruggevonden, mede omdat Iniesta weer helemaal fit is. Spanje in vorm is sterk, met een zwak punt: de spelers scoren heel moeilijk. Ze combineren en combineren, creëren kansen maar schieten nauwelijks. Het is geen toeval dat Spanje ook tegen Duitsland scoorde uit een corner en dat de topscorers in de Spaanse competitie twee Argentijnen zijn, Higuain en Messi.
Frits Barend
Volg Frits op Twitter