Columns Frits Barend

12

JULI

Rapportcijfers Van Barbara & Frits

 

Maarten Stekelenburg: 8

 

Vanaf het moment begin dit jaar dat Edwin van der Sar bekend maakte dat hij niet mee zou gaan naar Zuid-Afrika en Maarten Stekelenburg onbetwist de eerste keus van Bert van Marwijk zou zijn, begon de keeper van Ajax echt punten te pakken voor zijn club. De vorm van Ajax trok hij door bij het WK. Tot de kwartfinale was hij gewoon goed, tegen Brazilie en zeker in de finale tegen Spanje was hij de beste man van het Nederlands elftal. Zijn fantastische spelen in 2010 eindigde zowel bij zijn club als bij het Nederlands elftal tot een zeer frustrerende tweede plek. Als hij weg wil en er komt een goed bod van rond de 15 miljoen, gunt Ajax hem een transfer.

 

Gregory van der Wiel: 6,5

 

De jonge rechtsback van Ajax speelde niet zoals we van hem gewend, soms frivool, aanvallend goed, maar verdedigend nog geen echte zekerheid. Deze kryptische zin over zijn spel lag niet aan hem. Met Kuyt aan de rechterkant kon hij nog wel eens aanvallend opvallen, met Robben en zonder rechtshalf moest hij zich beperken tot zijn zwakste kant, het verdedigen. Daarom kon hij de vergelijking net Maicon niet doorstaan. Desondanks is er veel belangstelling voor de beloftevolle rechtsback. Bayern Munchen heeft al een bod gedaan, als de Duitsers boven de 15 miljoen willen betalen, is ook hij  verkocht.

 

Johnny Heitinga: 7

 

Moest als veel Nederlanders weg uit Madrid, in dit geval weg bij Atletico.  Ook hij werd niet slechter van zijn transfer naar Everton. Groeide uit tot een degelijke centrale verdediger. Ooit hoopte Ronald Koeman als trainer van Ajax op het ‘voetballende’ centrale verdedigingsduo Heitinga-De Jong. Mede door het behoudende systeem van het Nederlands elftal zagen we weinig van de opbouwende kwaliteiten van de verdediger. In de finale trapte hij vlak voor het eigen doel als een pupil over een bal maar herstelde die fout zelf. Speelde een degelijk toernooi. Wilde na de finale, leek het, de scheidsrechter te lijf. Dat kun je positief en negatief uitleggen.

 

Joris Matihijsen 7,5

 

Is al bijna vier jaar niet geblesseerd en uitgerekend voor de wedstrijd tegen Brazilie moest hij afhaken. Zijn kracht is zijn onzichtbaarheid. Was ook nu weer de meeste betrouwbare man in de verdediging, aarzelde niet ballen over de lijn te rammen, waar een voetbaloplossing mogelijk leek. Was tegen Spanje slordig met passes en had kunnen scoren, maar deed weer heel goed waarvoor hij is ingehuurd: verdedigen.

 

Giovannni van Bronckhorst: 8

 

Kan hij het nog wel, de linksback bij gebrek aan beter, vroegen veel zogenaamde deskundigen zich voor het WK af? En of hij het nog kon. Hij denkt voetballend en niet defensief. Speelde vanaf de eerste wedstrijd een foutloos toernooi, kwam vaak gevaarlijk op met als hoogtepunt het mooiste Nederlandse doelpunt van het WK, de knal tegen Uruguay. Jammer dat hij 15 minuten voor het einde van zijn imposante loopbaan met krampverschijnselen moest afhaken. Elf minuten  later viel het beslissende doelpunt aan zijn linkerkant, de kant waar hij net was verdwenen.

 

Nigel de Jong 6,5

 

Deed wat hij moest doen, maar iets te onderdanig en iets te nadrukkelijk. De Jong kan aanvallend goed koppen, maar voor het doel zagen we hem nauwelijks. Tegen Spanje kon hij een gevaarlijke counter inleiden, maar stopte halverwege zijn poging om gauw weer over te gaan op dat waarvoor hij is ingehuurd, controleren en verdedigen. En wat hij moest doen, deed hij goed. Maar hij kan meer dan alleen maar bikkelen. Ontsnapte tegen Spanje aan rood na, kreeg geel voor een overtreding die niet oranje gekleurde journalisten omschreven als een karatetrap. Maar in Nederland is dat dezer dagen vloeken in de kerk.

 

Mark van Bommel 7,5

 

In 2006 werd op elke slak (fout) van hem zout gelegd door de toenmalige bondscoach Van Basten, waarna Van Bommel uiteindelijk bedankte voor het hoogste dat een voetballer kan bereiken, het nationale elftal. Wat misten we hem in 2008 tegen Rusland. Na de benoeming van zijn schoonpapa tot bondscoach werd hij weer wat hij hoort te zijn, vaste waarde op het middenveld. Speelde een voortreffelijk toernooi, heeft alleen neiging intimideren belangrijker te maken dan goed voetbal. Dat is jammer want goed voetballen kan hij beter en zie ik hem liever doen. Net als De Jong was ook hij iets te onderdanig aan het controleren. Dat ging ten koste van het voetballen. Sportkranten in Madrid omschreven hem na de finale als de koning van de Nederlandse houthakkers, een schande voor het voetbal. Dat is wel erg kort door de bocht.

 

Dirk Kuyt 7

 

Dirk Kuyt staat er altijd, scoort, geeft voorzetten, verdedigt, werkt als een paard en moet elk toernooi de vele mensen verrassen die het maar niet in hem willen zien. Heeft een zeer functionele, directe techniek. Was bruikbaar op rechts, op links en in de spits. Werd om onbegrijpelijke reden gewisseld tegen Spanje.

 

Wesley Sneijder 8,5

Groeide uit tot de vedette en leider van het team, in plaats van de door velen verwachte Robin van Persie. Speelde niet altijd even goed, maar was vaak beslissend, met zijn 5 doelpunten en prachtige assist op Robben. Had ook tegen Spanje beslissend kunnen zijn met die prachtige pass waarmee hij Robben alleen voor Casillas zette.  Dan had hij en niet Diego Forlan de gouden bal gewonnen, denk ik.

 

Robin van Persie 6

 

Schaarde zich in rij van Rooney, Torres en Drogba, heersers in de Premier League maar in Zuid-Afrika elke wedstrijd zoekend naar hun vorm. Gisteren zagen we kort voor de finale zijn coach van Arsenal Arsene Wenger. Begreep dat ook hij niet begreep waarom Robin in het Nederlands elftal niet een keer zijn normale niveau haalde. Wij zagen in hem de leider van het team, hij leed meer dan hij leidde. Was ook slachtoffer van het systeem met maar een aanvallende middenvelder en twee zeer nadrukkelijke controleurs en zonder ouderwetse buitenspelers die de achterlijn opzoeken en dan een voorzet geven. Maar hij zal de laatste zijn om dat excuus te accepteren voor zijn tegenvallende WK. Kreeg in de finale de eerste gele kaart van de wedstrijd voor een overtreding die hij nooit had begaan als hij goed in het toernooi had gezeten. 

 

Arjen Robben 8,5

 

Had door zijn blessure in de laatste oefenwedstrijd een valse start bij het WK, maar was vanaf het moment dat hij inviel tegen Kameroen was hij elke wedstrijd de gevaarlijkste aanvaller. Overschaduwde Van Persie. Is van de rechterkant de beste van de wereld geworden, brak wedstrijden open en had een groot aandeel in het bereiken van de finale. Krijgt veel schoppen, maar lijdt ook wel heel nadrukkelijk na elke overtreding. Had onsterfelijk kunnen worden, maar miste in der finale twee keer oog in oog met Casillas. En leek in de finale de tol te betalen van zijn gemankeerde voorbereiding.

 

Rafael van der Vaart 7

 

Begon als hangende linksbuiten en dat is niet zijn plaats. Toen Robben terugkeerde, verloor hij zijn plek. Hij zorgt voor meer voetbal in het elftal. Jammer dat Van Marwijk niet een keer heeft durven voetballen met een defensieve en twee aanvallende middenvelders, zoals Cruijff het graag ziet. Het defensieve systeem was heilig en had heel veel succes. Dat succes ging ten koste  van het voetbal en snoerde alle critici de mond. Wij hebben Sneijder en Van der Vaart  de Xavi en Iniesta van Nederland genoemd. Uiteindelijk won het duo Xavi-Iniesta, mede omdat Iniesta zijn positie als ‘linksbuiten’ gehaal vrij mag invullen, zeg maar zoals Van der Vaart het graag zou willen.

 

Ander Ooijer 7

 

Leek ons te oud, we vonden het raar dat Maduro niet was gekozen. Maar bewees het gelijk van de bondscoach toen hij twintig minuten voor de aftrap hoorde dat hij moest spelen tegen Brazilie. Stond mede aan de basis van de mooiste helft die Nederland speelde.

 

Eljero Elia 6,5

 

Zorgde als hij inviel voor dreiging en zorgde ervoor dat Nederland meerdere systemen kan spelen. Waande zich een kind in een speelgoedwinkel, maar kon de bondscoach niet overtuigen een keer met hem te beginnen.

Braafheid -

Edson Braafheid speelde tot veler verrassing vijftien minuten, Huntelaar en Afellay hebben er aan geroken, maar zij Ryan Babel, Stijn Schaars en de reservekeepers waren vooral mee omdat je 23 man mee mag nemen.

Frits BarendFrits Barend
Volg Frits op Twitter

Bookmark and Share

Frits
zondag 11 juli

Leve Sepp Blatter

Frits
zaterdag 10 juli

Zeven Van Barcelona.

Frits
zaterdag 10 juli

Marcel Van Dam

Frits
donderdag 8 juli

Droomfinale

Frits
woensdag 7 juli

Gastcolumn

Kasper van Noppen
woensdag 7 juli

De Finale Van Gio

Kasper van Noppen
dinsdag 6 juli

Rode Held

Frits
dinsdag 6 juli

Als Een Cupfinal

Frits
zondag 4 juli

Bookmakers 4 Juli

Kasper van Noppen
zaterdag 3 juli

Bye Bye Brasil

Frits
zaterdag 3 juli

Nieuwe Hand Van God

Frits
vrijdag 2 juli

Dood Of Gladiolen

Kasper van Noppen
woensdag 30 juni

De Fluim Van Ronaldo

Humberto Tan
dinsdag 29 juni

Brazllie Na Verlenging

Frits
maandag 28 juni

Vrede Met Duitsland

Humberto Tan
zondag 27 juni

Blinde Scheidsrechter

Frits
zaterdag 26 juni

Voorbij '40-45'

Frits
donderdag 24 juni

Cadeau Messi

Frits
woensdag 23 juni

Logica Maradona

Frits
maandag 21 juni

Snuffelen Aan Paars

Frits
zondag 20 juni

Fuck You Hoerenzoon

Frits
zaterdag 19 juni

Bang Japan

Humberto Tan
vrijdag 18 juni

De Coach (van Ghana)

Frits
donderdag 17 juni

Messi-Gesink

Frits
donderdag 17 juni

Messi

Frits
donderdag 17 juni

Grieks Drama

Frits
donderdag 17 juni

Spanje - Brazilië

Frits
dinsdag 15 juni

Nederland - Denemarken

Frits
zaterdag 12 juni

Van Der Toornhoog

Frits
zondag 13 juni

Green Fingers

Frits
zondag 13 juni

De Bal (van Ajax)

Frits
zaterdag 12 juni

Kuttwitter

Frits
zondag 13 juni

Afkloppen Met Robben

Frits
zondag 13 juni

The Boss

Frits
maandag 14 juni

Speculanten

Frits
zaterdag 12 juni

Jan Wauters In De Micro

Frits
zaterdag 12 juni

Goud En Vrouwen

Frits
zaterdag 12 juni

Zwarte Panter

Hyves Facebook Twitter Rss Youtube

Frits & Barbara beantwoorden jullie vragen

http://www.youtube.com/v/tha4x76XhRI&hl=nl_NL&fs=1&
Stel hier je vraag Of een video vraag stellen via Youtube

Home

Columns van Frits Barend

Created by Lionhead

WKZomerHelden.nl is mede mogelijk gemaakt door: Unive

Sluit popup
Win WK prijzen